Webáruház

Karácsonyi bevásárlás stressz nélkül

Most pedig egy igen aktuális témakörrel szeretnék foglalkozni, ami nem más, mint a karácsony. Górcső alá vesszük az ünnep legfontosabb pontjait és elengedhetetlen kiegészítőit, amolyan napi tippesen.

A mai téma az első olyan dolog, amiről ez a jeles ünnep jut az eszünkben. Nem, nem az ajándékokra és nem is a kis Jézusra gondolok, hanem a karácsonyfára. Ez az, ami talán – így vagy úgy, de – minden háztartásban megtalálható. Ennek is megvan a mindenkori divatja, mint bármi másnak.

Pár évvel ezelőtt még mindenki ragaszkodott az élő növényekhez, de napjainkban már ez sem mérvadó, hiszen a műfák is lehetnek elképesztően élethűek. Másik nagy előnyük, hogy online áruházból könnyedén házhoz rendelhetőek.

És hogy hogyan alakul a fák ára idén? Azt kell, hogy mondjam, a tavalyihoz hasonló kategóriákat találhatunk, ha elindulunk egy beszerzőútra. A legolcsóbb, a lucfenyő métere, ami 1000-1500 forint körül lehet a különböző kereskedésekben, míg a kicsit népszerűbb ezüstfenyőért 3-4 ezer forintot kérhetnek el az árusítóhelyek folyóméterenként. A magas árkategóriába tartozó, de nagyon dekoratív import nordmann fenyők méterenkénti ára, árusítóhelytől függően a 6-8 ezer forintot is elérheti. Éppen ezért, akiknek van rá módja, érdemes felkeresnie közvetlenül a termelőt, ugyanis vélhetően idén is jóval olcsóbban lehet majd megvásárolni a fákat az erdészetekben. Nem mindegy, hogy mennyi marad a pénztárcánkban, főleg, hogy nem ez az egyetlen dolog, amire költünk ebben a hónapban.

A legújabb trend szerint azonban érdemes bérelnünk a fát, mert ezt az ünnep végén vissza is vihetjük és egy részét le is vásárolhatjuk. Nem csak a lelkes környezetvédők választják a földlabdás vagy cserepes élő fenyőket. Arra viszont ügyeljünk, hogy a fenyő nem bírja a nagy hőingadozást, tehát ne tegyük be azonnal a lakásba, mert könnyen elvesztheti jó pár tűlevelét. Ez a kategória körülbelül 1-2 ezer forinttal kerül csak többe, mint a kivágott társai, tehát ne féljünk ebben a megoldásban gondolkodni.

Amennyiben azonban nem kívánunk minden évben beszerző körútra indulni, majd ügyes-bajos módon hazacipelni a kiválasztott fát, alternatív megoldást nyújtanak a műfenyők. Ebből is van minden, kicsi, nagy, élethű és nagyon mű is. Számomra a csúcs a halványrózsaszín, a fehér és a kék fák elterjedése, ami kicsit sem hasonlít az eredetire, érdekes módon mégis viszik, mint a cukrot. Erre mondják, hogy ízlések és pofonok… Ezeknek az ára is egészen vegyes, már ezer forinttól beszerezhetőek, a határ pedig a csillagos ég. Az viszont biztos, hogy ezeket nem kell befaragni, nem kell az ügyeletre rohanni és maradnak ujjaink a vacsora elfogyasztásához is. Ez sem utolsó szempont… Az illattal meg ne foglalkozzunk, ez helyettesíthető egy pár fenyőággal, vagy illatosított mécsesekkel.

Hamarosan folytatjuk az ünnepi készülődést, hiszen már csak pár nap és feje tetejére áll az ország…