Szolgáltatás

A nyugdíjbiztosítások és egyéb nyugdíj előtakarékossági formák előnyei

Napjainkban már a pénzügyeink tudatos kezelésének részét képezi a megfelelő nyugdíj előtakarékossági forma alkalmazása, nem véletlenül népszerűbb évről évre például a nyugdíjbiztosítás is. A Magyarországon immáron hosszú évtizedek óta érvényben lévő felosztó-kirovó elven alapuló társadalombiztosítási rendszer ugyanis lassan eléri korlátait.

Ennek legfőbb oka a korfa elöregedése, hiszen csökken az aktív dolgozók, ezáltal pedig a járulékfizetők száma, míg a juttatások finanszírozása ezzel párhuzamosan mind nagyobb összegeket emészt fel. Ennek pedig már jól látszanak a következményei, nevezetesen a nyugdíjak reálértékének visszaesése és a korhatár kitolódása. Ezt pedig csak egyféleképpen előzhetjük meg, egy jól megválasztott öngondoskodási forma használatával. Mielőtt azonban döntenénk, érdemes olvasnunk bővebben a nyugdíjbiztosításokról, illetve az egyéb elérhető alternatívákról is. A megfelelő tájékozottság, akárcsak a pénzügyi döntéseink mindegyikénél, úgy itt is döntő befolyással bírhat.

Milyen nyugdíj előtakarékossági formák érhetők el a piacon?

Amikor a cél az időskori anyagi biztonság megteremtése, akkor ideális esetben nagy távlatokban kell gondolkodnunk. Sajnos még mindig sokan vannak, akik aránylag későn, csak pár évvel a nyugdíjkorhatár elérését megelőzően kezdenek el megtakarítani, ám egyre népesebb azok tábora is, akik már a harmincas, negyvenes éveikben nagy hangsúlyt fektetnek erre a kérdésre. Szerencsére a kínálat ma már óriási, persze ez nagyban köszönhető a megnövekedett keresletnek is. A klasszikus nyugdíj előtakarékossági megoldások (mint amilyen például a nemesfém, az állampapír, vagy épp az ingatlan) mellett elérhetők olyan lehetőségek is, amelyek kimagaslóan jó kondíciókkal rendelkeznek. Ilyen például a nyugdíjbiztosítás, de ide sorolható a nyugdíj-előtakarékossági számla, valamint az önkéntes nyugdíjpénztár is. A három módozat rendelkezik egy közös tulajdonsággal, mégpedig az állami támogatással, ami adójóváírás formájában érhető el. Ezzel összességében éves szinten akár 280 ezer forint pluszt kaphatunk, ami évtizedes távlatokat tekintve komoly tőkét eredményezhet. Ehhez azonban nagyon körültekintő módon kell összeállítani a portfóliónkat és a nyugdíjbiztosítás mellett a másik két konstrukció alkalmazására is szükség lesz. Ugyanakkor feltétlenül szem előtt kell tartanunk, miszerint a különféle öngondoskodási formákkal csak akkor érhetünk el sikereket, ha azok teljes mértékben megfelelnek igényeinknek.

A nyugdíjbiztosítás előnyei – avagy hogyan válasszunk megtakarítást?

Ez a folyamat pedig rendkívül komplex, lévén számtalan tényező együttes vizsgálatát igényli. Elsőként azt kell elemeznünk, mik a pontos céljaink és ehhez milyen lehetőségek társulnak. Tudniillik döntő befolyással bír, havi szinten mekkora összeget tudunk félretenni hosszú távon úgy, hogy az egy nehezebb időszakban se okozzon komoly problémákat. A nyugdíjbiztosítás egyik legfőbb előnye például, hogy egyben egy kockázatviselési szolgáltatást is tartalmaz és szeretteink akkor sem maradnak anyagi segítség nélkül, ha velünk esetleg történik valami. Ám vannak olyan életkörülmények, amikor ez másodlagos tényező csupán és sokkal fontosabb, miszerint a nyugdíjbiztosítás az egyetlen olyan kivétel, ahol a korhatár későbbi emelése nincs hatással a kifizetés idejére. Ugyancsak mérlegelnünk kell, hogy a banki, illetve pénztári formák előnyei mennyire relevánsak számunkra, hiszen gyakorta a három konstrukció kombinációja adja a legoptimálisabb választást. Ezeknek a kérdéseknek az eldöntése ugyanakkor óriási rutint igényel és a legkisebb hiba is komoly következményekkel járhat. Így aztán a legbölcsebb, ha még a tervezés fázisában független pénzügyi szakértőhöz fordulunk és a kapott intelmek alapján állítjuk össze nyugdíj előtakarékossági portfóliónkat.