Szolgáltatás

Mit lehet tenni a vállfájdalom ellen?

Sokak szerint a legtartósabb megoldás a vállfájdalomra a gyógytornában rejlik.  Sokan először a tüneti kezelésekkel próbálkoznak, amelyek történhetnek lazító krémekkel, masszázzsal vagy esetleg csontkovácsolással. Emellett gyakorta alkalmaznak tüneti kezelésként szteroid injekciókat. Ezek elnyomják a váll fájdalmát, de ha az ok nem kerül megszüntetésre, akkor a fájdalom visszatérhet. Egy másik megoldás a műtéti út. A panaszok a műtétek után gyakran hosszabb időre megszűnnek, de ha nem történik meg a rehabilitáció akkor a fájdalom itt is visszatér. Nem olyan gyorsan, mint a tüneti kezelés esetén, de visszatér. A vállfájdalmak mögött nagyon sokszor a berögzült helytelen testtartás és az egyoldalú terhelés áll. A mozgásbeszűkülést gyógytornával meg lehet szüntetni és a torna során maguk a páciensek is megtaníthatják testüknek a helyes testtartást.

Sérülés, izom vagy akár ínszakadás esete bekövetkezhet baleset miatt, de gyakoriak a túlerőltetésből fakadó sérülések. Idősebb korban a degeneratív ízületi elváltozásokkal sem árt számolni. A rotátorköpeny jelentős megterhelésnek van kitéve így gyakorta begyullad és felrostozódik. Szakadás vagy részleges szakadás következhet be. Vállsérülés esetén célzott mozgásokkal, fokozatos terheléssel lehet az érintett területet a gyógytornával kezelni. Amennyiben nem kerül sor műtétre, úgy már a fájdalmak megjelenésekor érdemes felkeresni a specialistát. Vállficam és diszlokáció akkor következhet be, ha a felkarfej és az ízületi vápa eltávolodik egymástól. A ficamon is segíthet a gyógytorna még a rögzítési idő alatt is. Ilyenkor ingagyakorlatokat végeztet a páciensekkel a szakember és fokozatosan térnek át az aktív gyakorlatokra.

 

Befagyott váll szindrómáról akkor beszélhetünk, amikor a váll mozgatása erős fájdalommal jár és maga a váll mozgatása is korlátozott. Ez a befagyott váll szindróma. Legtöbbször a mozgáshiány miatt az izmok megrövidülnek és a váll befagy. Az okát nem minden esetben lehet kideríteni, de segíteni lehet rajta. Bekövetkezhet baleseti sérülések után, de mozgáshiány is előidézheti. Sokszor hozzák összefüggésbe a hormonzavarral és a cukorbetegséggel. Taping és fascia terápiával, McKenzie terápiával gyorsan gyógyítható a célzott izomerősítés segítségével.