Szolgáltatás

Igaz, hogy négyévszakos gumival nagyon megnő a fogyasztás?

Minden autós számára kritikus területet jelent az autógumik kérdése. Költsünk-e a téli időszakban a cserére? Milyen márkát érdemes választani? Jár valamilyen hátránnyal, ha nyáron is a téli gumival felszerelt autóval gurulunk az utakra? A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan igyekeznek megspórolni az évszakváltáskor aktuálissá váló gumicserét, vagy éppen a négyévszakos változatok mellett teszik le a voksot. Ugyan ezek úgy vannak kialakítva, hogy mind a hideg, mind a meleg aszfalton lehessen közlekedni velük, de a szakemberek mégsem feltétlen javasolják használatukat.

 

A négyévszakos gumi a melegben gyorsabban kopik és többet fogyaszt, ráadásul a menetzaj is a kényelmes vezetési élmény ellen szól. Nem véletlen, hogy a téli abroncs teljesen más kialakítással bír, mint a nyári változat, hiszen merőben eltérő körülményeknek kell megfelelni használatával. A téli gumi magas szilika tartalommal rendelkezik, mely kifejezetten a hidegben történő közlekedésre teszi alkalmassá. Felületi kialakítása is más, mint a nyárié, hiszen mély bordák, kapaszkodóblokkok és sűrű lamellák jellemzik. Az aquaplaning ellenállás tulajdonképpen bármely időszakban jól jön, de kétségtelen, hogy télen erre is nagyobb szükség van a gyakran nedves útszakaszokon.

 

A négyévszakos gumi választásával sokan azt hiszik, hogy egy olyan komplett rendszert kapnak, amely megfelelő évszaktól függetlenül. Arra azonban sajnos számítani kell, hogy ha a kompromisszumos megoldást választjuk a nyári időszakban is, akkor nagy valószínűséggel télen új szett beszerzése válik majd szükségessé. Tény az is, hogy nem véletlen különbözik ennyire a téli és a nyári gumi, hiszen nagyon eltérő követelményeknek kell megfelelniük. Nyilvánvaló tehát, hogy ezt a fajta megbízhatóságot nem várhatjuk el egy négyévszakos gumitól. Az elmúlt telek ráadásul bebizonyították, hogy bizony igencsak komoly mínuszok és jeges útviszonyok várják az autósokat.

 

S hogy mi a teendő, ha korrekt áron szeretnénk minőségi autógumit vásárolni? Érdemes kihasználni az online rendelés előnyeit, hiszen néhány kattintással kiválaszthatjuk az ideális szettet, melyet ráadásul sokszor a szaküzletek árainál olcsóbban vásárolhatunk meg. Ne feledje, az évszaknak megfelelő, kiváló állapotban levő autógumi használatával sokat tehet a biztonságos közlekedés érdekében!