Szolgáltatás

Az új munkatársak meghatározó első napjai a cégalapítástól a nagyvállalati mindennapokig

Minden ember életében komoly változás, amikor munkahelyet vált. A jó munkahely teremti meg mindannyiunk számára a kiszámítható és tervezhető jövőt, valamint az anyagi biztonságot legyen az újonnan indított vállalkozás vagy már működő cég. A munkahely váltásoktól pedig az emberek többnyire azt remélik, hogy ezután majd sokkal sikeresebben és eredményesebben tudnak élni.

 Azonban ez nem mindig van így, Laczkó Péter meglátása szerint. Az új munkahelyek nem minden esetben váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az emberek többsége az első hat hónapon belül vált ismét munkahelyet.

 Ha valaki sikeresen túléli ezt a kritikus időszakot, akkor már jó esélye van arra, hogy akár hosszú éveken keresztül is stabil munkatárs maradjon. Egy új munkahellyel kapcsolatos rossz döntés komoly csalódást okoz, mert az esetek többségében már nincs visszaút. A régi kapuk lehet, hogy már örökre bezárultak és az illető a két szék között fájdalmasan a földre pottyanhat. Így, ha nem akarunk értékes jelölteket elvesztegetni, tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy az első napok kellemes benyomásai nagyságrendekkel járulhatnak hozzá az új munkatársak sikeres megtartásához. Ezért különös figyelmet kell fordítanunk arra, hogyan fogadjuk és hogyan kezeljük az első napokban a belépő munkatársakat úgy az újonnan alapított cégeknél, mint a nagy múltú vállalkozásoknál.

Teljesen új pozíciók betöltésénél lehetőleg ne új munkatársakban gondolkodjunk. Ha van rá mód, akkor inkább kipróbált, régi kollégákat helyezzünk új felelősségi körökbe. Ez természetesen frissen indított vállalkozások esetében nem eszközölhető, hacsak nem egy előző vállalkozást cserélünk újonnan indított vállalkozásra.

 De ha nincs más lehetőség, akkor se kísérletezzünk felelőtlenül az illető rovására azzal, hogy menet közben próbáljuk meg kitalálni az új munkakör pontos feladatait, Laczkó Péter HR specialista szerint. Mégis hogyan tudna egy teljesen kezdő megfelelni az elvárásainknak, ha még mi sem tudjuk pontosan, hogyan kell ezen a poszton helyesen működni? Így még azelőtt, hogy felveszünk valakit, gondoljuk át alaposan és tervezzük meg az új munkakör teljes termelési módját, továbbá minden lényeges folyamatával együtt szervezzük át a vele kapcsolatos, szomszédos területeket is, hogy az új ember már valamennyire kialakított és megszervezett működési rendbe tudjon beállni. Ez a cégalapításkor is nagyon fontos tényező, véli a szakember.

Ha pedig egy bejáratott, régebbi munkakörre toborzunk, még kellő időben készítsük elő a területen az illető érkezését. Gondoskodjunk az összes szükséges felszerelés időben történő beszerzéséről. Az új munkatárs azonnal kapja meg az íróasztalát, számítógépét, e-mail címét, telefonját és valamennyi szükséges munkaeszközét, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy rendesen el tudja látni a munkakörét. És már az első munkanapján kapjon névjegykártyát is.

 Ha pedig a termelésbe érkezik, akkor részletesen mutassuk meg a konkrét munkahelyét az összes szükséges eszközével és felszerelésével együtt. Készüljünk fel itt is előre. Igyekezzünk elkerülni az olyan kínos helyzeteket, amikor a jelenlétében kell kapkodva összeszedegetnünk a termeléséhez szükséges legfontosabb dolgokat.

 Kellő időben tájékoztassuk a kollégákat is az új munkatárs érkezéséről, ne csak akkor szembesüljenek a helyzettel, amikor már bemutatjuk őket egymásnak. Ez nagyon leértékelő a számukra, és persze az sem hiányzik, hogy az új ember emiatt induljon hátrányos helyzetből.

Viszont nagyon felemelő és motiváló egy olyan első benyomás, amikor a csapat kellemes várakozással és őszinte örömmel fogad valakit. Egy ilyen emlék sokáig megmarad és átsegítheti a kezdőt az első nehézségeken. Azt minden munkatárstól elvárjuk, hogy jó szándékkal és önzetlen segítséggel bánjon az új kollégákkal. Az új emberek számára mindig az első napok a legnehezebbek. Sokan izgulnak ilyenkor, ezért nagyon sok múlik a fogadtatáson és az első benyomáson. Szükség esetén nem árt néhány embert emlékeztetni arra, hogy milyen volt az első napja ezen a munkahelyen. Az új munkatársak szívatása pedig szigorúan tilos!

 Csak a primitív emberek élnek vissza régebbi pozíciójuk, vagy a helyismeretük átmeneti előnyeivel. Soha ne engedjük, hogy kegyetlen módon kínos helyzetbe hozzanak egy kiszolgáltatott helyzetben lévő, ártatlan új embert. Laczkó Péter mindig vaskesztyűs kézzel kezelte az ilyen eseteket. A munkahely nem fegyház, ahol a rabok unalmukban gyötörhetik a frissen érkezetteket. Azt mindenkinek jól meg kell értenie, hogy minden egyes új emberrel erősödik a csapat. És amennyiben közös segítséggel gyorsan termelésbe tudjuk állítani, mindenki sokkal nagyobb biztonságban érezheti magát.

 Egy ügyes és jó szándékú munkatárssal a cég sokkal sikeresebb és eredményesebb lesz, akár már a vállalkozás indítását követő, első időszakban. És ugyanúgy igaz ennek az ellenkezője is. Csökkenő létszám esetén még a legstabilabb munkatársak is azonnal aggódni kezdenek. Tehát még időben készítse elő az új emberek érkezését és gondoskodjon arról, hogy mindenki őszinte segítő szándékkal és várakozással fogadja őket. Minden belépő kollégának azt kell látnia, hogy nagy rend van a cégben és jó helyre érkezett. Már a legelső pillanattól éreznie kell a törődést, és hogy már az első perctől kezdve a csapathoz tartozik.