Szolgáltatás

A tömést vagy inkább a fogkoronát válasszam?

Amikor elromlik egy fogunk, szuvasodni kezd, sérül a külseje, sőt esetenként már a gyökerét is eléri a meghibásodás, a fogorvosunk valószínűleg a tömést, a több lépcsős gyökérkezelést és -tömést vagy esetleg fogkorona felhelyezését fogja ajánlani. Ezek mindegyike úgynevezett fogmegtartó kezelés, amelynek célja, hogy meg lehessen menteni a károsodott fogat, és ne kelljen kihúzni.

A fogszuvasodás károsítja a fogzománcot és az alatta lévő dentint. A tömés segít a fog eredeti funkcióját és alakját visszaállítani, és megakadályozza a további fogszuvasodást. Vannak azonban esetek, amikor a fog letört, vagy a szuvas terület olyan nagy, hogy a tömésnek nagyon nagy területet kellene kitöltenie, emiatt esetleg nem lenne tartós, hamar kiesne: ekkor a fogorvosunk felajánlja a fogkorona készítésének opcióját.

A koronával a letört vagy túl nagy tömést tartalmazó fog élettartama meghosszabbítható. Ha elöl lévő fogról van szó, amely gyökérkezelés miatt már elszíneződött, szürkéssé vált, szintén megfontolandó a korona a tömés helyett, mert esztétikailag szebb lesz a végeredmény. Ha hátsó, gyökérkezelt őrlőfogról van szó, ugyancsak szoktak javasolni a fogorvosok tömés helyett inkább koronát, azért, mert a foganyagvesztés miatt az őrlőfog rágócsücskei gyengébbekké válnak és nagy a kockázata annak, hogy letörnek. Ám a korona hosszú távon is megvédi a fogat a töredezéstől.

Hogy végül milyen megoldást választunk – tömést vagy koronát – a fogorvosunkkal egyeztetve, attól is függ, hogy az adott fog mennyire van kitéve a használatnak, mennyire erősen rágunk vele, éjszaka csikorgatjuk-e a fogunkat, egy sor egyéni tényező tehát, amit át kell beszélnünk a döntés meghozatala előtt.

A fogkorona előnyei közé tartozik, hogy alapvetően nagyon tartós, tökéletesen illeszkedik a fogsorunkba, és az eredeti fogak színéhez és formájához szinte tökéletesen tud illeszkedni. Persze csak akkor, ha pontos lenyomat készült a fogakról, és a fogtechnikus is jó anyagokból, megbízhatóan dolgozott.

Miből készülhet a fogkorona? Három típust különböztetünk meg: porcelán, cirkon és fémkerámia korona.

A porcelán fogkorona rendkívül esztétikus, félig áttetsző és sima, ezért nagyon hasonlít a természetes fogsorra; a porcelán ugyanakkor teljesen biokompatibilis anyag, nem okoz allergiás tüneteket, nem irritálja a fogínyt, teljesen hipoallergén. Hátránya, hogy törékeny, érzékeny a hideg-melegre, ezért elővigyázatosságot igényel a viselése.

A fémkerámia korona belseje fémből készül, külső rétege fogszínű kerámia vagy porcelán. Nagyon tartós, akár évtizedekig is kitart.

A cirkon fogkoronák cirkóniumból készülnek, amely keményebb és erősebb a fémnél és a porcelánnál is. Nagyon strapabíróak.

Bármelyik fogkorona-típust választjuk, a hátránya, hogy a fog teljes felszínéből ki kell csiszolni kb. 1 mm-t. A fogkoronánk tartóssága pedig nagyban függ majd attól, hogy mennyire ügyelünk általában a szájhigiéniára: ha nem mosunk rendszeresen fogat, a korona alatt a fogunkat megtámadhatják a baktériumok, ami előbb-utóbb a korona elvesztésével járhat!

A Fusion Dental sepsiszentgyörgyi fogászati klinikán a következő szolgáltatásokat kínáljuk fogkoronát választó betegeinknek és ügyfeleinknek: PMMA korona, fém-kerámia korona, cirkónium-kerámia (fémmentes) korona, monolitikus cirkónium korona, EMAX préskerámia korona. Implantátumokra ugyancsak ajánlunk fém-kerámia koronát, cirkónium-kerámia (fémmentes) koronát, PMMA (fémmentes) ideiglenes koronát; ugyanakkor klinikánkon elérhető az EMAX préskerámia héj, az EMAX préskerámia inlay/onlay/overlay vagy kompozit inlay/onlay/overlay felhelyezése is.

A Fusion Dental Sepsiszentgyörgy egyik legnagyobb fogászati klinikája, amely technikai felszereltségét tekintve kiemelkedő helyet foglal el nemcsak Kovászna megyében, hanem az egész régióban. Időpontkérésért írj az [email protected] címre, vagy hívd a +40 770 705 705 telefonszámot. További információkat honlapunkon találsz: fusiondental.ro. Fordulj hozzánk bizalommal!